Asfalt

Lurer du på hva asfalt består av?

Lurer du på hva asfalt består av?

Lurer du på hva asfalt består av og vil vite mer om materialet?

Det er mange som lurer på hva asfalt egentlig består av. Det er et materiale vi ser over alt hele tiden, men som vi samtidig veldig sjelden tenker over. Vi tenker ikke over at den er der, eller hva den består av. Sånn er det med mange av de tingene som omgir oss i hverdagen.

Kanskje vi var nysgjerrige på det da vi var barn, når vi stilte tusen spørsmål om alt hele tiden. Men vi glemmer være nysgjerrige når vi blir voksne. Det er derfor vi som voksne ikke tenker over de tingene som omgir oss i hverdagen før vi kommer i en posisjon der vi må vite noe om det.

Hvis man kommer i en situasjon der man skal bestille asfalt for eksempel, da får vi behov for å vite mer om det. Så hva er egentlig asfalt og hva består det av?

Asfalt er en sammensetning av mange ting

Asfalt er en sammensetning av bindemiddel (bitumen) og materialer som grus, pukk og stein. I tillegg består asfalt av materialer som regnes mer som tilsetningsstoffer, nemlig fiber, amin og filler. Man tenker kanskje ikke over det, men asfalt lages heller ikke likt til alle bruksområder.

Man bruker forskjellige typer asfalt bestemt av forskjellige krav til for eksempel drenering, menge trafikk på veien og hvilke egenskaper den har for slitasje. Det som bestemmer hva slags type asfalt det er er hvilket forhold det er mellom alle de forskjellige ingrediensene i asfalten. 

Asfalten inneholder derfor det samme, men i forskjellige forhold til forskjellige behov. Det gjør at man kan få asfalt som er optimert for det bruksområdet man er ute etter. Det gir bedre asfalt som har bedre holdbarhet på den gjeldende lokasjonen fordi det er bestemt etter hva som er best å bruke der.